Information och fakta om landet Italien som historia, ekonomi, befolkning, natur, folkmängd, ekonomi, språk, turism etc för barn, vuxna och hela familjen. Landet som har har något att erbjuda alla. Man kan åk skidor i norr, bada längs kusterna. Vackra Berg, dalar, långa slätter. Härliga vingårdar och olivklädda kullar. Fantastik kultur, folkliv och den underbar och god mat och vin. Italien med världsberömda städer som Venedig, Florens och Rom samt en intressant historia på över 3 000 år. Landet skjuter ut som en stövel i havet ned mot Afrika och delar Medelhavet mitt itu. Fakta och bra att veta om Italien.
Information om Italien
Italien är en parlamentarisk republik som ligger i Sydeuropa. I norr gränsar Italien till Schweiz och Österrike, i nordost till Slovenien och i öst till Adriatiska havet med maritim gräns mot Kroatien och i nordväst till Frankrike och i väster till Medelhavet. Landet består av hela Apenninska halvön och öarna Sicilien, Sardinien och många andra mindre öar. De självständiga staterna San Marino och Vatikanstaten är enklaver inom landet och Campione d’Italia är en italiensk exklav som ligger i Schweiz. Huvudstad och största stad är Rom. Statsskicket är republik. Area är totalt 301 340 km². Befolkning år 2014 är ca 61 680 122 vilket ger en befolkningstäthet på 205 inv./km². Valuta är Euro. Högsta berg är Monte Bianco, 4 810,45 m ö.h., största sjö är Lago di Garda, 370 km² och längsta flod är Po, 652 km. Nationaldag är den 2 juni och mationalitetsmärket är I. Landskod är IT, ITA, 380 och landsnummer är 39. Italiens huvudstad Rom var i århundraden politiskt och religiöst centrum i den västerländska civilisationen i och med att den var huvudstad i Romerska riket och platsen för den Heliga stolen. Bergskedjor som ligger i Italien är Alperna, Apenninerna och kända vulkaner i landet är Etna, Vesuvius, Stromboli och Vulcano.
Landet är indelat i 20 regioner: Abruzzo, Valle d’Aosta, Apulien, Basilicata, Kalabrien, Kampanien, Emilia-Romagna, Friuli-Venezia Giulia, Lazio, Ligurien, Lombardiet, Marche, Molise, Piemonte, Sardinien, Sicilien, Trentino-Alto Adige, Toscana, Umbrien och Veneto. De 20 regionerna är i sin tur indelade i 110 provinser och provinserna är indelade i mer än 8 000 kommuner. Enligt författningen består Italien av kommuner, provinser, storstäder, regioner och staten. Kommuner, provinser, storstäder och regioner är självständiga organ med egna maktbefogenheter. Provinserna och kommunerna förvaltar sina egna angelägenheter inom ramen för statens och regionernas lagstiftning. Provinserna styrs av valda provinsfullmäktige och provinspresidenter. Den norra delen av Italien är rikt och domineras av privata företag medan södra delen är fattig och mer beroende av jordbruk samt har en arbetslöshet på omkring 20 procent men med stora regionala variationer. Jordbruket i Italien inkluderar spannmål, frukt och grönsaker och de är ledande inom olivproduktion och ett av de ledande länderna inom vinproduktion.
Turism i Italien
Turismen är en viktig del av Italiens ekonomi och den ger totalt ett par miljoner arbetstillfällen i olika delar av landet.
Italiens historia
Italien grundades och blev en egen stat 1861. Detta var två år efter Slaget vid Solferino då Apenninska halvöns småstater, delar av Kyrkostaten, Toscana och Sicilierna införlivades med kungariket Sardinien under kung Viktor Emanuel II av huset Savojen. Ledarna för de italienska enhetssträvandena var Sardiniens premiärminister Cavour och frikårsledaren Giuseppe Garibaldi. Under den större delen av tiden efter romerska riket var Italien splittrat i flera riken och stadsstater. Från slutet av 1800-talet, genom första världskriget och andra världskriget, besatte Italien ett kolonialvälde, som utökade dess styre till Libyen, Eritrea, Somalia, Etiopien, Albanien och Dodekanisos. Efter Romerska rikets fall uthärdade Italien flertal invasioner av andra folk, från germanska stammarna som till exempel langobarderna och östgoterna, till bysantiner och senare normanderna.
Språk som talas i Italien
Italienska är majoritetsspråk och det officiella språket. Tyska och franska har status som nationella minoritetsspråk. Genom regional lagstiftning i regionen Friuli-Venezia Giulia har friuliska, slovenska och tyska tillerkänts status som regionala minoritetsspråk. Genom lagstiftning åren 1991-2001 har skyddet av de språkliga och kulturella minoriteternas ställning vidgats genom rätten att använda alla minoritetsspråk som undervisningsspråk i grundskolan, som talspråk i de regionala parlamenten och i provins- och kommunfullmäktige, och i de lokala domstolarna samt i den lokala förvaltningen. Olika minoritetsspråk i Italien: tyska, 250 000 talare, franska, 100 000 talare, provensalska, 100 000 talare, frankoprovensalska, 70 000 talare, sardiska, 2 miljoner talare, friuliska, 700 000 talare, ladinska, 30 000 talare, napolitanska, 7 000 000, grekiska, 20 000 talare, albanska, 200 000 talare, katalanska, 20 000 talare, kroatiska, 3 000 talare, korsikanska, 1 000 talare samt slovenska, 200 000 talare.
Italiens flagga
Italiens flagga har tre lika breda band i grönt, vitt och rött. Flaggan kommer från de flaggor som Napoleon införde i flera mindre lydstater i norra Italien från 1797, och har en utformning som är tydligt inspirerad av den franska trikoloren. När Italien enades 1861 behöll man flaggans färger och utformning. Det är inte helt klarlagt vilket ursprung de italienska färgerna grönt, vitt och rött har.
Källa: Wikipedia, Nationalencyklopedin (NE), The World Factbook – CIA